Els germans Sastre encapçalen l'entrega 33 de Mallorca vora mar on apareix aquesta ruta, amb el títol: Damunt l'altura. A dalt del Pal, encara resplendeixen els versos del poeta Costa i Llobera, que diuen:
Damunt el front de la serra,
bé pots, cor meu, reposar,
bé pots, cor meu, reposar,
suspès entre cel i terra
sobre l’abisme del mar.
Damunt l'altura (1874)
L'autor
d'aquest blog no es fa responsable del mal ús d'aquesta informació ni de les
imprudències de cada un. Part d'aquesta ruta es fa per finques privades,
respectem la naturalesa i la propietat privada. No molestem els animals, no facem renou, no duguem cans, no deixem escombraries.
● Moderat
El punt d'inici d'aquesta ruta és a l'aparcament de l'Hotel Formentor, des d'on ja podem albirar l'objectiu final de la ruta, el Pal (WP-01🔗) (9 m), precisament veim la paret que haurem d'escalar. Segons l'època de l'any, el pàrquing és de pagament, i no poc, actualment són 15 € per vehicle.
Començam a caminar a les 9.27 h per la carretera de Formentor Ma-2210, en direcció al far. El dia es idoni per aquest tipus de ruta, fresc i sec.
Mentre caminam passam pel costat d'aquest pou amb pica, pel pla de la rota d'en Jeroni.
Als cinc o sis minuts de caminar, deixam l'asfalt per l'esquerra, per un portell que mena a cal Garriguer (WP-02) (22 m), construcció que deixam a l'esquerra i passam pel costat d'uns grans depòsits d'aigua. (Foto: Txema Aparicio).
Avançam per una pista que s'interna pel bosc de la coma d'en Pere. A la dreta tenim pins i càrritx, que s'enfilen per un coster i a l'esquerra, abunden les alzines.
Deixam enrere el pas d'en Sitges, un pas en desús que fa referència a un cognom i no als rotlos de sitges que trobam per la contrada. Situats damunt un d'aquests rotlos (WP-03) (123 m), albiram un camí de muntanya que devia du a altres ranxos, situats per la falda de na Ferrandell.
Més amunt, passam pel costal d'un enorme rotlo de sitja, molt ben conservat (WP-04) (153 m).
Així, arribam al tall del penya-segat que guaita a la Cuina del Moro, des d'on gaudirem d'una magnífica panoràmica de la costa pollencina. A baix, al cingle, se situa el vertiginós pas de l'Estaló. Un pas de pescadors que baixa a l'àmbit del Galerot, a l'endret de l'Illot del Colomer. Els germans Sastre anoten: «Aquest pas, vertiginós i perillós en el seu inici, té la virtut de ser probablement l'únic accés per terra al Galerot...».
Després de fer les fotos pertinents, continuam la ruta, a partir d'ara iniciam la pujada al primer dels dos penyals de les Orelles de l'Ase, na Ferrandell, per un terreny incòmode ple de pins caiguts. Per aquí el vent de nord pega fort.
Deixam el pinar enrere i seguim pujant pel coster, ara la pujada és forta i aspre. L'objectiu és berenar a la carena.
Anam guanyant alçada i guanyant perspectiva sobre aquesta fantàstica part de la costa. Podríem dir que estam situats gairebé a l'istme de la península de Formentor, després del Mal Pas, que és per on passa l'actual carretera.
Pep Bordoi menciona aquest pas a la seva llarga glosa titulada "La història de la nevada".
"[...] Em vaig mirar el Colomer
que es veu molt bé del Mal Pas
i es veia tan blanc i ras
com la flor del taronger
lo que m'estranya també
que algun pintor no el pintàs [...]".
Seguim ascendint pel rocós coster, de moment, totalment practicable, com diuen els germans Sastre. Llàstima que no topàssim un dia més clar. Darrere, tenim la badia de Pollença, amb l'illa de Formentor a l'esquerra i la platja del Pi de la Posada.
Hem caminat pel tall del penya-segat on hem guaitat a l'esglaiós balç marí d'uns 270 m d'altària, a l'endret de l'illot del Colomer. El grup s'estira a causa de la forta pujada, també depèn de les aturades que fa cada un per l'interès que hom té a l'hora de copsar les belles imatges que tenim.
Coll de les Fontanelles, na Ferrandell?, i el Pal |
Jesús Garcia Pastor acota el coll de les Fontanelles als 354 m, o sigui més alt que el puig que estam. Ell, el deu situa més enllà del pinacle que tenim just davant. I acota les Orelles de l'Ase als 298-256 m. Segurament, tot plegat és una errada.
Per acabar d'embullar la troca, la GEM diu de na Ferrandell «Puig del terme de Pollença, de 263 m d'altària, situat entre les Orelles de l'Ase, el pas de l'Estaló i el puig del Pal». En canvi els germans Sastre anoten «L'altra Orella de l'Ase, denominada na Ferrandell, s'alça formant una dent altanera de 317 metres, que no té una ascensió gaire complicada».
Amb aquestes errades o imprecisions ens topam moltes vegades els que gratam pels papers per documentar-nos.
Làmina de l'Arxiduc, publicada el 1884, on apareix el Pal (assenyalat), el Colomer, El Fumat, l'illot de Formentor, etc. |
La cara sud que veim del Pal, és la que haurem d'escalar per arribar al cim. Primer haurem de baixar al coll de les Fontanelles, travessar la zona de pins i cercar els punts febles que ens permetin arribar a dalt.
Mentre recuperam forces contemplam una de les vistes més boniques de la Tramuntana. Ja ho fan notar Joan i Vicenç Sastre a les seves Marines de Tramuntana: «Les vistes, especialment en retrospectiva, són memorables. Dominam l'estreta cintura que uneix aquesta península amb les terres d'Albercutx».
Talaia d'Albercutx |
Serra del Cavall Bernat |
El morro de Bóquer, el punt final de la serra del Cavall Bernat, alberga els topònims: el Rellar, la cova de l'Aragonès, la punta Troneta, la punta de la Salada «En el caire d'aquest esperó hi hagué un increïble pas de contraban proveït d'unes estaques de ferro clavades en la roca per assegurar el difícil ascens des de la mar. Conten que la Salada va ser dinamitada per tal de minvar els efectes del bufador, els quals sembraven de salobre tota la vall quan la mar s'alçurava». (Mallorca vora mar. Marines de Tramuntana, 2003). La punta de la Salada fou dinamitada l'agost de 1949.
►Veure en el NO-DO la voladura de la punta de la Troneta.
Copsam la darrera imatge abans de reprendre la ruta.
La baixada d'aquesta 'Orella' cap al coll és més dificultosa que la pujada. El terreny és molt inestable i s'ha d'anar amb seny.
⇦ Des d'aquesta perspectiva s'aprecia la separació que hi ha entre el puig piramidal, situat entre els dos colls, i el Pal. El pinar s'enfila per la seva esquena que mira a l'est.
⇧
Travessam el pinar, bastant brut, salvatge, de vegetació tancada, com es troba la gran majoria de boscos de l'illa.
Travessam el pinar, bastant brut, salvatge, de vegetació tancada, com es troba la gran majoria de boscos de l'illa.
La primera passa ja la donam grimpant per un penyal bastant vertical. Llegim a Marines de Tramuntana «A uns 300 metres del coll topam una cresta rocosa, contrafort del Pal, que hem de superar i resseguir, grimpant per ella. En la carena apareix un petit replà amb pins. Hem de localitzar un pas de cabres, a la nostra dreta, que ascendeix directament pel muradal que s'alça enfront de nosaltres. Tot i superar un vertiginós desnivell, no presenta gran dificultat d'accés, compta amb bones preses que donen seguretat a cada passa».
Com es pot apreciar a la imatge, el relleu és molt abrupte i inestable. Anam sortejant pedres soltes...
...i esquivant parets inaccessibles.
Així i tot, trobarem alguns punts una mica delicats on haurem d'escalar.
Aquesta paret, tot i semblar vertical, no ho és tant, l'amic Txema va inclinar una mica massa la càmera per copsar la foto, però la realitat és que si han d'aferrar.
Si hi ha alguna ruta fitada, no és la que seguim nosaltres. Cap fita hem vist. Segons la descripció que en fan de la pujada els germans Sastre, ells pugen bastant més a la dreta.
La que feim nosaltres té zones molt verticals, encara que la roca té una textura grapalluda que no rellisca gens i trobam bones preses, tot i que cal anar amb compte a les pedres inestables, tant per la teva integritat física com la dels companys que hi ha més a baix. (Foto Txema).
L'esforç físic que hem de fer per a superar aquest coster, és gran. Segurament, és la pujada més difícil que té el Pal. (Foto: Txema).
La que feim nosaltres té zones molt verticals, encara que la roca té una textura grapalluda que no rellisca gens i trobam bones preses, tot i que cal anar amb compte a les pedres inestables, tant per la teva integritat física com la dels companys que hi ha més a baix. (Foto Txema).
L'esforç físic que hem de fer per a superar aquest coster, és gran. Segurament, és la pujada més difícil que té el Pal. (Foto: Txema).
Quan tenguem ocasió de mirar enrere, gaudirem de belles vistes. Apareixen els dos puntals que conformen les Orelles de l'Ase, el Colomer i la costa que veiem abans, tot i que ara apareixen més accidents geogràfics per l'alçada assolida.
El garballó, el romaní i les mates de llentiscle i algun ullastre, és la vegetació que predomina en aquesta pujada.
El garballó, el romaní i les mates de llentiscle i algun ullastre, és la vegetació que predomina en aquesta pujada.
Un poc abans d'arribar al primer cim ens giram per veure d'on venim. Situam la carena de na Ferrandell, on hem berenat.
Cota 427 del Pal |
Des d'aquí dalt, observam les cases de Formentor «[...] hom arriba després al fons calcari de la vall, on se'ns ofereix a l'esquerra, situada en el suau vessant no lluny d'un pi alt, la casa de Formentor. Aquesta, juntament amb tota l'avançada del cap, és propietat de don Miquel Costa, de Pollença, i forma una possessió de 1.707 hectàrees; a l'època del Repartiment després de la conquesta era una alqueria del mateix nom, que va recaure en el rei, qui en va fer donació a Berenguer Burguet. A la dreta de la vall, davant de la casa, hi ha terres de conreu i un planter de figueres. Un silenci de mort senyoreja tot l'entorn i només el so esllanguit i somort, semblant al dels carboners, interromp de tant en tant aquesta solitud». (Les Balears, [1884] 2002).
Cases de Formentor |
Aquesta torre, del segle XV (1455), no evità que els corsaris matassin al senyor de Formentor, Bernat d'Olesa, ni que captivassin la gent de les cases, a finals del XVI.
Segons Valero, els primers establidors foren: «Bernat Cabrer i Ferrer Aragonès (1239); Pere Marí i Andreuet Móra (1361); Martí Martorell (1440); Francesc Eixeló (1455); Pere Ot Camaró (1500); Bernat Olesa (1578); Tomàs Olesa (1608) [...]». (Les possessions de la Serra de Tramuntana, 2013).
«El 1534 els homes armats de Pollença aconseguiren refusar un desembarcament de moros en aquesta contrada. A finals del XVI Bernat d'Olesa, senyor de Formentor, va ser mort pels corsaris que feren captiva la gent de les cases. El 1863 la compra la família Costa, qui el 1922 divideix Formentor en dues parts. Formentor de Ponent, amb les cases Velles, és comprat el 1926 per Adan Diehl, promotor de l'hotel Formentor». (Marines de Tramuntana, 2003).
Caminam cap al punt més alt recorrent el tall penya-segat d'on es té una vista encisadora de l'illa del Colomer «de faiçó clàssica», diu l'explorador Lluís Salvador. El brumí difumina les puntes de la costa que s'endinsen cap a la mar.
El Colomer |
⇦⇩ Ens acostam a la timba, i amb el zoom de la càmera, a l'illot del Colomer (113 m) i al Galerot. En el Colomer quedà aïllada en algun moment, entre 25.000 i 15.000 anys enrere, una vertadera raresa de la nostra fauna, la sargantana. La varietat és ben fosca de pell, amb alguns lluentons blaus (Podarcis lilfordi colomi). (Sastre, 2003).
Per aquests penya-segats se situa el pas d'en Pau Carro.
El Pal |
A la gran fita ens feim la foto de grup, a la qual faltava en Gabi que cercava les ulleres i en Toni Torrendell, autor de la foto.
Els dos puntals del Pal a una imatge retrospectiva.
Muralla prehistòrica |
Vista retrospectiva. Segueixen dient: «Aquesta part del Pal és el punt més accessible del puig. [...] Si observam les característiques del Pal, és creïble que fos també, en el passat, la muntanya sagrada de Formentor. Aquesta categoria la referenda la cova dels Morts, localitzada en els vessants pròxims, i emprada com a lloc d'enterrament des de l'etapa pretalaiòtica. En els anys cinquanta s'hi trobaren restes humanes, ceràmiques, escuts i espases».
Per la zona del Claperàs també hi ha el jaciment dit les Arenes de Formentor. Es tracta d'un poblat pretalaiòtic amb un santuari. Aquest santuari segueix el mateix patró que els de S'Illot, Son Mas o Son Marí. (Guía arqueológica de Mallorca, 1994).
S'han de posar tots els sentits per a caminar per aquí tan a prop de l'esgarrifosa timba, els cruis entre roques, les crestes del lapiaz i les pedres que es mouen, són un perill constant. Ja ho ben diu Lluís Vallcaneras (1999) «Val la pena anar a guaitar per sobre del Colomer, això sí, sense treure gaire el nas».
Segons llegim a la GEM, s'ha suposat que és en aquesta muntanya on s'aixecava el Pi de Formentor, cantat per Miquel Costa i Llobera, fragment:
Mon cor estima un arbre! Més vell que l'olivera,
més poderós que el roure, més verd que el taronger,
conserva de ses fulles l'eterna primavera,
i lluita amb les ventades que atupen la ribera,
com un gegant guerrer.
Coll d'en Burgat |
Fent ziga-zagues, el tirany va sortejant el jaç del torrent, entre penyes i una esponerosa vegetació de mates, garballons, pins, càrritx...
Arribam així al clot d'en Burgat que, «segons els historiadors, deu el nom a Berenguer Burguet, suposat primer propietari de la península». (Mallorca vora mar, 2003). Assolim la pista que mena a les cases i a les Arenes (WP-09) (102 m).
Sortim a la carretera del far (WP-10) (75 m), recorrem uns 450 m i agafam un portell a l'esquerra (WP-11) (74 m), on una nova pista ens durà al punt de partida, mentre passam per l'endret de les cases Velles de Formentor, situades a l'ombra del Pal. Acabam aquesta interessant ruta d'alts valors paisatgístics i culturals, a les 15.25 h.
PER FER AQUESTA RUTA CAL DEMANAR PERMÍS, HO POTS FER AL TELÈFON 971-539532
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
RECOMANACIONS PELS SENDERISTES
L'autor d'aquest bloc no es fa responsable del mal ús d'aquesta informació ni de les imprudències de cada un. Part d'aquesta ruta es fa per finques privades, respectem la naturalesa i la propietat privada.
FITXA TÈCNICA
Pollença |
Pujada acumulada: 462 m
Alçada màxima-mínima: 440-9 m
Temps aproximat sense aturades: 3:38 h
Velocitat mitjana: 1,9 km/h
Temps total: 5:58:00 h
Ruta circular: Sí
Dificultat: 4 sobre 5
Guia: Biel Miró
Observacions: La pujada per na Ferrandell és bastant exigent
Integrants: Nuria, Ana, Barbara, Anette, Tania, Begoña, Biel Miró, Txema, Toni Colom, Juan Muñoz, Enrique, Gabriel Ufarte, Toni Torrendell i Joan Riera
CARTOGRAFIA
Perfil de la ruta i valors aproximats |
Manacor, 4-12-2019
HEM CONSULTAT
- Guía arqueológica de Mallorca. 1994 Javier Aramburu, Carlos Garrido i Vicenç Sastre.
- Mallorca Vora Mar. Marines de Tramuntana. 2003 Joan Sastre i Vicenç Sastre.
- Les Balears. Descrites per la paraula i la imatge. 2002 Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria.
- Gran Enciclopèdia de Mallorca. 1989-2005 DD.AA.
- Mapa Alpina Caps del Nord. Formentor, Pinar, Ferrutx E-25.
- Les possessions de la Serra de Tramuntana. 2013 Gaspar Valero i Martí.
- 20 Itineraris Alternatius per la Serra de Tramuntana (II). 1999 Lluís Vallcaneras
Benvolgut Joan,
ResponEliminaEl grup ha tornat gran i la vostra trescalamena encara més. Sort, molta, que tota la gent que t'acompanya és molt prudent, ja que no em consta que hàgiu tingut cap desgràcia. Reportatge magnífic per moltes raons. Enhorabona i que en pugueu fer moltes més, sempre amb la prudència que fins ara us ha caracteritzat.
Ben cordialment, i gràcies de la tramesa.
Biel
Hola Gabriel. En algunes sortides ens ajuntam dos o tres grups, com més són mes riuen, diuen. Petits ensurts sempre n'hi ha algun, però suportable, de moment.
EliminaMoltes gràcies per comentar, amic Biel.
Salutacions.
Hola Joan
ResponEliminaUna fantàstica volta per un indret extraordinari. No està al abast de tothom pujar al Pal per les Orelles de l’Ase. El nostre intent, fa uns anys, varem acabar fent la volta i pujant pel costat de la murada, cercant el “pas” descrit a Voramar. En prenc bona nota fins i tot del track. Felicitacions a tot el grup i especialment a tu per la piblicació.
Salut
Hola Llorenç. Així és, hi ha una zona que has de fer un poc d'home-aranya. Ara, les vistes et recompensen, són extraordinàries.
EliminaMoltes gràcies, amic.
Salut.