Deixam el cotxe un poc abans de la plaça dels Horts, d'Alaró, a la barriada de Los d'Amunt (►WP-01). El dia era fresquet, feia fred de neu, no de bades la serra gran estava nevada.
Seguim pel carrer de Son Duran, passam per can Muxic, can Roa, ca na Truca, na Lluenta, na Xinxa, ca na Milana... El carrer esdevé en el camí de s'Estret. L'etimologia d'Alaró segurament prové del mot àrab Al-rûn 'castell o fortalesa' o Al-rum 'castell dels rum' (castell militar).
«Una excursió joliua des d’Alaró —ens diu l’Arxiduc— és anar a l’abundosa font de ses Artigues. El grup de cases que es troba camí de la font s’anomena la placeta de s’Hort d’Amunt. Es veuen moltes atzavares, alzines, una llera de torrent i molts garrovers. Aviat apareix la casa des Horts, llavors la de sa Font amb un molí d’aigua i un gran noguer a davant, i posteriorment una llera de torrent empedrada».
Passam vora les cases de sa Font des Jardí, que mostren elements arquitectònics interessants. Destaca la torre cúbica, que acollia el molí d’aigua fariner. A la façana de la torre —també era torre de defensa—, que dóna al camí presenta una finestra conopial. Per la contrada, a més del molí de sa Font, hi havia el de ca na Fara, el de Son Borràs, el de Son Bieló, el de Son Vidal, el de Son Tugores, el de Son Berní, el de Bànyols, el de Son Ibert i el Molinàs.
Font de ses Artigues |
A l'esquerra ens surten a camí les cases de ses Artigues. D'aquesta antiga casa destaca el portal forà. «A més, cal passar una vall riallera, bancals amb ametlers i oliveres, i un camí costerut a la riba dreta del torrent». (Les Balears, 2002).
Just passat can Paleta i ses rotes des Cabo, deixam per la dreta el camí de s'Estret, en direcció a un porxo (WP-03). Si seguíssim el camí de s'Estret podríem arribar al pas de s'Escaleta, i la possibilitat de pujar a sa Talaia de cals Reis, al puig de can Llenderina o arribar fins a Orient.
Passam per la carrera del citat porxo, el qual ostenta el nom de ses Artigues a una rajoleta. Demanam permís a l'amo per passar i informació sobre el pas de s'Estaca. Molt amablement ens permet passar, però ens diu que tal pas no existeix (i que havia vist a la premsa el reportatge de l'amic Emilio Alonso), i que per aquest camí arribarem a es Verger. Li agraïm la seva bona disposició i comprovam que el pas de s'Estaca figura en el mapa del GPS que duc.
De moment, el bonic camí està ben fresat i discorre per entre rústiques marjades d'oliveres.
Guanyam altura i copsam la contrada que deixam enrere, el conjunt forma un quadre amable i estètic. També ullam s'Estret.
«L'àrea de s'Estret forma una unitat paisatgística de gran vàlua, caracteritzada per una vall de costers de considerable pendent, que en alguns punts assoleix la forma d'un canó càrstic. Des del punt de vista del patrimoni marjat constitueix un conjunt d'olivars sobre marjades que s'adapten a la forma del coster i de cada parcel·la, amb certes diferències constructives que depenen de la inversió realitzada. Aquest paisatge actual és el resultat de la parcel·lació de les terres comunals després de ser afectades, en els anys 1673 i 1674, per un important incendi que destruí pinar arbusts. El 1692 la documentació ja parla dels establidors de s'Estret que reclamen l'adobament del camí». (Patrimoni de marjades a la mediterrània occidental, 2002).
Anam pujant per les marjades on, en una raconada si agombola un pou perfectament integrat en un marge.
«La varietat i la qualitat tècnica de disposicions, elements constructius i formes d'accés de les marjades d'Alaró, i també les nombroses construccions associades amb diversa finalitat, són una mostra ben palesa de l'existència de marges especialitzats en aquest municipi i de la seva destresa. La importància d'aquest ofici en el terme municipal (SASTRE, G. et al., 1979) s'ha pogut constatar durant el treball de camp amb testimonis orals que recorden mestres margers (n'Estrella, en Pau Xec, etc.) i famílies alaroneres que han transmès l'ofici de pares a fills, com és el cas dels Lametes o els Perota». (Patrimoni de marjades a la mediterrània occidental, 2002).
Els bancals acullen velles i curioses soques d'oliveres.
El marjat que observam es deu a la parcel·lació de les terres comunals entre 1673 i 1674 després d'un incendi de sa Comuna de s'Estret.
Darrera tenim l'inconfusible figura de sa Mola de sa Bastida (576 m), la qual domina la contrada. Si tot va bé per allà passarem de tornada el capvespre.
Arribam a un penyal que té uns grollers punts de pintura. No n'hem de fer cas, hem de seguir per un botador que salva una reixeta, situat a la dreta d'aquest penyal. Trobarem algunes fletxes de l'amic Pep Torrens.
Més amunt, un altre botador ens permet passar a l'altra part d'una paret amb reixeta.
El tirany discorre per l'àmbit d'un pinar. Normalment, per aquest camí passa la carrera anual Pujada al Castell d'Alaró.
El terreny va pujant força, intuïm que ens atracam al pas de s'Estaca.
Pas de s'Estaca |
L'enginy dels nostres avantpassats queda palès en aquests ben traçats passos de muntanya, per tal de comunicar rotes, ranxos de carboners, finques o poblacions. També eren aprofitats per contrabandistes, no oblidem que productes desembarcats a la costa d'Escorca eren traginats fins Alaró. El camí per on transitam, segurament era una d'aquestes rutes de contraban.
El tirany ens mena a un llisar tancat a la part alta per un marge.
Amb una petita grimpada assolirem el marge.
Caminam pel comellar de ses Penjades de Son Curt. Les cases d'aquesta possessió s'ubiquen a la carretera del Castell.
Al bell mig del rotlo de la sitja trobam aquesta arrova, un vell recipient per oli. També era una mesura d'uns 6 litres de capacitat.
Vora el ranxo de carboners se situa aquesta bassa d'escorrentia (WP-05).
I una mica més endavant trobam una pedra buidada.
Passam per un portell obert a una paret mitgera.
El caminoi travessa unes marjades abandonades i envaïdes pels pins.
Arribam a una altra paret, segurament aquesta separa les finques de Son Curt i es Verger. Més enllà, destaca el puig d'Alaró (821 m), amb el castell aixecat sobre els seus penyals.
El camí de ses Penjades de Son Curt desemboca a la camada agrícola que baixa del puig de can Llenderina, i aquesta, s'entreforca a la carretera des Castell. Val la pena baixar per la carretera un centenar de metres per veure les cases des Verger.
Es Verger |
Tenia les cases enderrocades, excepte una cambra. Era dedicada a olivars i a conreu de cereals. Hi havia zones d'alzinars, pinars i garrigues. Posteriorment, les cases foren reconstruïdes. El 1818, pertanyia a Joan Santpol. Tenia 290 quarterades i era valorada en 13.350 lliures. El 1997, a les cases hi havia un restaurant». Actualment encara resta obert.
Casa dels amos.
Quan som a la carretera del Castell d'Alaró (WP-06) tenim l'opció d'escurçar camí per les dreceres i per trams del camí vell.
Una d'aquestes dreceres dóna a un gran safareig amb pica lateral.
Maldament que la serra de Tramuntana estàs ben enfarinada per la nevada de la nit abans, la qual es feia notar amb un aire gèlid, tot i que, per aquesta contrada només vérem restes de la nevada.
Pla des Pouet |
Segurament era aquest el camí que empraven per anar de Sóller al castell d'Alaró a través del pas de na Maria. «En terres d’Escorca trobam primer el pas de na Maria, per on es va a Orient, important altre temps des del punt de vista militar ja que donava accés al castell d’Alaró, on sembla que es guardaven les joies de l’església parroquial de Sóller en cas de perill de moros. També era la via més ràpida per als homes d’armes d’Orient i d’Alaró que acudien a auxiliar-nos. El seu interès estratègic queda remarcat durant el segle XVI, moment en què el perill d’invasió fou tan acusat que es va preveure l’evacuació de la població a uns últims reductes situats a les muntanyes. La seva importància militar disminuí amb els nous sistemes defensius, però encara el 1864 el tinent Luís de Miguel descriu l’itinerari entre Sóller i Orient, de 9.772 metres, entre altres 47 de l’illa, no sense advertir que el camí era fatigoso por la acusada pendiente de las cuestas y lo descarnado del piso». (Els camins de ferradura de la vall de Sóller, Antoni Reynés Trias).
Sortim del boscatge i s'obre el panorama cap a la Serra. Destaquen elevacions properes com: el penyal de Solleric (628 m), a sa mola de Son Montserrat (esquerra) —l'Arxiduc l'anomena puig de ses Meravelles, segurament per la cova del mateix nom—; i el piramidal puig de sa Font Fresca (833 m), a la serra d'Amós.
És prou agradable caminar entre les oliveres i marjades que s'estenen per la falda del puig de can Llenderina. El sender és molt freqüentat per gent que puja al castell d'Alaró.
Font d'en Tries |
Mina de la font d'en Tries (WP-08).
A través d'una síquia s'omple el safareig de l'aigua d'aquesta font.
Can Jaques |
Ben davant can Jaques, a l'altra part de carretera se situa s'Hermitage, antigament anomenat Son Bernadàs Vell, avui convertit en establiment hoteler. En la dècada dels 50 fou convertit en monestir per Feliu de Cabrera.
Ja que no és el pas que avui cercam, després de passar la tanca voltarem a la dreta, i caminarem paral·lels a la carretera (WP-10).
El bucòlic llogaret d'Orient està situat a 450 m d'altura. Segons l'Arxiduc tenia 208 habitants (1884) i 38 cases. També diu: «De l'església de Sant Jordi Màrtir en parla el cronista don Joan Dameto, mort el 1633, com si ja existís en el seu temps; diu que depenia de la parròquia de Bunyola». El 1995 només tenia 24 habitants.
En canvi Piferrer i Quadrado ens dónen una altra cifra: «Lugar metido en un valle que no se prolonga menos de dos leguas, frondoso y risueño de pronto, árido y penoso más adelante, cuya fatiga compensa con más desahogadas vistas la sencilla aldea al rededor del pequeño templo que todavía no cuenta un siglo: ¿y cómo han de tocar más de trescientos habitantes á la sufragánea, si apenas excede de dos mil la matriz?». (Islas Baleares, 1888).
Continuam per l'alzinar, allunyant-nos ja d'Orient i el camí puja ara cap al pas de s'Estaló. Un ranxo de carboners reconstruït, situat a la dreta del camí, ens crida l'atenció.
El conjunt d'elements: la cabanya amb el capell, el forn de pa i la sitja muntada a punt de prendre foc, per sí mateixos il·lustren prou bé la Mallorca ancestral i rústica de muntanya.
El camí s'acosta al penyal NO de la Talaia de cals Reis on trobarem el pas de s'Estaló. En aquest tram el camí presenta 'escopidors' per protegir els carros o vianants de possibles estimbades.
A la roca de l'esquerra s'entreveu la data gravada de 1905 i a la dreta, trobarem un pedrís per seure i gaudir de la vista de la vall d'Orient. Aquesta data segurament és de quan es va obrir el camí carreter.
Pas de s'Estaló * |
Just passat el coll, hem de posar atenció perquè el camí principal baixa cap a la zona des Freu. La nostra ruta és un caminet estret a l'esquerra, en direcció S, que va cap a la casa d'Es Rafal.
Caminam per l'atapeït bosc d'en Pansa, explotat temps enrere per alguns ranxos de carboners, pel costat dels quals passam. A la dreta tenim sa mola de Lluc i a l'esquerra el puig des Rafal.
Aprofitant una pedra llisa o llisar es va construir aquesta bassa per recollir l'aigua d'escorrentia (WP-12). Per la contrada passa la línia fronterera dels termes de Bunyola i Santa Maria.
Topam i saludam un grup de caçadors de cabres. Seguim pel bosc d'alzines entre ranxos de carboners, així arribam a les parets agrícoles i ramaderes de la possessió d'Es Rafal.
Es Rafal |
Les cases des Rafal es trobaven fins fa poc molt derruïdes, però recentment s'hi han fet obres de reconstrucció. Presenten una façana amb dues plantes, un portal forà de pedra i arc rebaixat i brancals d'una peça, i sis finestres amb ampit.
La part de la dreta es troba esbaldregada. Alguns contraforts intenten reforçar l'estructura i un empedrat rost se situa davant el portal. Davant la façana hi ha una carrera amb un gran pi. La coberta és de dos aiguavessos. L'aiguavés de darrere es troba en mal estat i, entre les ruïnes, encara es poden veure les restes d'un molí de sang.
A l’altra part del comellar de can Serors s’alça el puig d’Alaró (821 m) amb el castell homònim.
Deixam a la dreta el puig de sa Galera.
Penya de sa Bastida i Alaró |
I que no és 'guapo' això!
Javier Aramburu-Zabala, a Dos fortificaciones tardoromanas en la sierra de Mallorca anotà: La Penya de sa Bastida és un castell natural de 576 m d’altura. Resulta inaccessible per tres dels seus flancs. Precisament en aquest flanc accessible es troba una penya, es Picó Petit, que fa de defensa natural. A més de les restes tardo-romanes, a la Penya de sa Bastida es va aixecar una fortificació poc temps després d’ésser conquerida l’illa pels catalans en el segle XIII, de la qual queden les muralles i aljubs. Sa Bastida constituïa un antic lloc de defensa i de refugi de la població d'Alaró en cas de perill o de guerra. Amb certa seguretat es poden atribuir a època tardo-romana les restes de cabanes que s’estenen pel cim de la penya (370 – 700 d.C). A més de restes de cabanes també s’hi han localitzat tres aljubs, que semblen també correspondre al segle XIII, encara que la ceràmica del seu interior sigui exclusivament tardo-romana. Les cabanes s’estenen des de la muralla fins quasi la part superior de la penya, ocupant, de forma discontinua, uns 20.000 m². La major part de les restes, no obstant això, es concentren vora les muralles.
►Veure l'article complet.
Font: Dos fortificaciones tardoromanas en la sierra de Mallorca |
Es troba possiblement documentada en un text de l’any 1233, en el qual s’otorga a Pere de Vilaragut el dret per a aixecar un castell sobre l’alqueria Beniarri, que podria correspondre a alguna de les que s’aixequen als seus peus.(Aramburu-Zabala).
Murs que tanquen el recinte de sa Bastida a una fotografia manllevada del bloc Sa Milana. Ens queda pendent pujar a sa Mola, ho deixam per una altre dia.
El puig de sa Mola (576 m) té dues fonts pròximes: la de sa Bastida que brolla a 450 msnm, en el seu costat oest (a la imatge), i la de ses Artigues, situada a la vall que es troba a l'est. A la primera un camí hi du i cap allà anam.
Font de sa Bastida |
Segons resa la làpida de la façana, el 24 de maig de 1966 fou declarada d'utilitat pública i minero-medicinal. L'aigua d'aquesta font es comercialitza amb el nom de Bastida. La possessió de sa Bastida es documentada el 1302. Les cases foren absorbides per la barriada de Los d'Amunt, dins el nucli de la vila.
Un marge més avall hi ha un antic safareig que devia recollir part de l'aigua d'aquesta cabalosa font.
Desfeim el camí de la font i continuam per es Barranquel, per la pista des Rafal, la qual a trams està encimentada. Això, juntament amb el fort rost, ens castigarà els ja cansats genolls i turmells.
A uns metres del camí, davall d'una gran pedra, trobaràs el pou des Quer *, amb poal i tassó per beure aigua fresca.
* DCVB: Penya, roca gran.
Etim.: desconeguda però segurament
pre-romana: segons alguns, preindoeuropea; segons altres, cèltica;
Rohlfs Gasc. 65 opina que es pot admetre la hipòtesi de Meyer-Lübke
Katal. 167, qui vol veure en el català quer un prellatí *karri (llatinitzat en *carrĭum) que correspondria al basc modern harri, ‘pedra’. Però el fet de tenir r simple els derivats de quer, com Querol, sembla discordar d'un ètim *karri amb rr geminada.
Pel costat de la casa de ses Artigues i just davant la font del mateix nom, tancam el cercle. Podrem passar pel costat de la columna de la dreta que aguanta la barrera. Ara només queda recorre el camí fins al punt de partida, la plaça d'en Cabrit i en Bassa, on acabarem aquesta interessant excursió.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
► Baixar el track del Wikiloc
RECOMANACIONS PELS SENDERISTES
Aquest track només és orientatiu per a seguir l'excursió, no vol dir que en alguns trams de la ruta no hi hagi millors camins, tiranys, senderes o passes que donar. L'autor d'aquest bloc no es fa responsable del mal ús d'aquesta informació ni de les imprudències de cada un. Part d'aquesta ruta es fa per finques privades, respectem la naturalesa i la propietat privada.
► És aconsellable seguir unes normes bàsiques
FITXA TÈCNICA
Alaró |
Pujada acumulada: 753 m
Alçada màxima-mínima: 724-219
Temps aproximat sense aturades: No calculat
Temps total: 6:45:31 h
Ruta circular: Sí
Dificultat: 3 sobre 5
Observacions: S'han de fer petites grimpades
Integrants: Francesca, Dolors, Joan Mesquida, Toni i Joan Riera
CARTOGRAFIA
Situació de la ruta sobre el mapa orto-fotogràfic de Google earth |
Traça del GPS sobre mapa topogràfic Alpina i perfil d'altures i dades de la ruta. Deferència del bon amic Toni Sureda Socay |
L'excursió l'hem feta amb l'ajuda de:
Edició 2013
Manacor, 28-2-2013
HEM CONSULTAT
- Gran Enciclopèdia de Mallorca. 1989-2005 DD.AA.
- Notes de l'excursió. Gaspar Valero.
- Les Balears descrites per la paraula i la imatge. 2002 Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria.
- Atles de la Gran Enciclopèdia de Mallorca. 1991 DD.AA.
- Web Fontsdetramuntana.com
Molt guapo el cercle que fereu, no estare molt a anari... la documentació perfecta y la fotografia fantastica.
ResponEliminaHola Toni, és una volta agradable que pot fer gairebé tothom. Gràcies pel comentari i l'ajuda.
EliminaSalut.
Hola Joan:
ResponEliminaAunque ya nos tienes acostumbrado a ello, me parece sensacional la documentación que aportas de esta bonita ruta.
Muchas gracias, enhorabuena por tu gran trabajo, y un fuerte abrazo,
Hola Emilio, vaig veure aquesta volta a la seva pàgina de l'UH i la vaig allargar fins al pas de s'Estaló, ja que 16 km si vas per camí no resulten massa. Així és que les gràcies a vostè.
EliminaSalutacions.
Hola Joan: Ho posau dificil, en poc temps (Torrens, Emilio, Viaranys, tu...) ho posat aquest pas de s'Estaca al centre del mon. I noltros sense conèixer-ho. Ens haurem de posar ses piles. Seguesc admirat de la gran quantitat d'informació que poses damunt el teu blog, és una "feina" admirable, i que ben segur et menja molt de temps. Enhorabona a tu i el grup! i gràcies per penjar-ho. Salut
ResponEliminaHola Llorenç, això ens passa a tots. A jo em passa el mateix amb les vostres sortides. Els castellans diuen 'culo que veo, culo que quiero', no podem ser per tot. Però bé allà és i vos està esperant.
EliminaQuan a la informació que pos al blog té molta part de cupa la crisi. Ara tenc més temps. Uns anys enrere no ho hagués pogut fer de cap manera.
Tot té bo i dolent.
Una abraçada.
Hola Joan,
ResponEliminaBonica ruta, no fa gaire férem aquest pas de s'Estaca molt xulo. La documentació que aportes és fantàstica, quina feinada! Enhorabona!
Una cordial salutació.
Hola Josep, veritat que és maco el pas. Gràcies per les teves amables però inmerescudes paraules.
EliminaUna abraçada.
Bon dia, el passat 12 de març vaig anar a 'descobrir' aquest 'pas de s'estaca' que visquent a Alaró des de fa 28 anys crec que ja era vergonyós no coneixer-lo. Fa dos o tres anys ho vaig cercar des de Es Verger peró seguint alguna fita i la meva intuició (sense mapa) vaig acabar escarrinxat dins una torrentera que hi ha uns cinquanta metres per damunt el tercer botador (segons la vostra ruta). La carrera que organitza 'Sa Milana' va per aquest camí peró no hi havia tornat a cercar-ho. Sa veritat que m'interesava molt ja que vull coneixer tots el camins d'Alaró (i aquest no ho tenia clar).
ResponEliminaAhir (20 de març) vaig tornar per mostrar-li a un company i al meu fill (tenien vaga a l'institut) i ho varem fer de pujada i de baixada: ara ja ho podria fer sense fites ni gps. Hi ha una de les fotografies que tens 'penjades' que ja es història: l'arrova que hi havia el mitg de la sitja el pasat dimarts (12 de març) ahir ja no hi era!
Si pujau al Puig de Sa Bastida hi ha un pas per baixar-destrepar ('Pas d'en Colau') que vos duria al camí que vareu utilitzar de tornada i que surt molt a prop de la cisterna que surt a la fotografia.
Gràcies per compartir les rutes amb tothom!
Andreu
Hola Andreu, quina enveja sana, poder viure a Alaró, tan a prop de la Serra. Quan a l'arrova era d'esperar, algú la deu tenir a casa seva com un trofeu.
EliminaFa tens que tenc ganes de pujar a sa Bastida, encara no he trobat l'ocasió ja que quan passam duim molt de camí fet i esteim cansats. T'agraeix la informació del lloc per on es puja i el nom del pas.
Una abraçada.
Joan, realment som un privilegiat del mon. Surt de casa meva i en cinc minuts estic dins la muntanya que es la meva pasió. En 16 dies he pasat quatre vegades per 'Es Verger' i he pujat tres cops al Castell d'Alaró (fa una setmana amb neu fins als turmells). Moltes vegades vaig tot sol pero a la muntanya la soletat m'acompanya.
EliminaSi t'interesa coneixer aquest pas posa't en contacte amb jo i t'el mostraré. El nom l'hi he posat jo dedicat a la persona que el me va mostrar i degut a que he investigat i no he trobat a ningú que el conegués o tingués un nom assignat.
Andreu
A la muntanya ens veim!
Idò, nosaltres hem de fer 40 o 50 km per arribar-hi, així i tot cada diumenge partim. Gràcies per la proposta, pot ser algun dia m'animi.
EliminaA veure si ens topam algun dia.
Salut.